Білецька сільська територіальна громада
Тернопільська область, Тернопільський район

У селі Лішня на Кеременеччині пройшла п’ята Всеукраїнська проща захисників України та родин загиблих воїнів у російсько-українській війні.

Дата: 26.07.2024 09:05
Кількість переглядів: 131

Фото без опису

25 липня 2024 року, у день успіння праведної Анни, матері Діви Марії, у святині села Лішня – храмі-пантеоні, який будують на честь новітніх українських Героїв, які з 2014 року віддали свої життя за свободу і незалежність України, зібралося чимало людей із різних куточків нашої Батьківщини, об’єднаних спільним болем втрати своїх рідних і близьких, щоб помолитися та віддати шану загиблим у російсько-українській війні.

Фото без опису

На прощі були присутні родини загиблих Героїв із нашої громади.

У храмі-пантеоні встановлено гранітні плити з іменами полеглих українських Героїв, на жаль, цих імен із кожним днем все більше… Молячись за спокій їхніх душ, присутні на прощі щиро просили в Бога Перемоги та миру для своєї стражденної Батьківщини, молилися за здоров’я та міць воїнів, які на фронті, захищають нас.

Фото без опису

Божественну літургію в храмі-пантеоні очолив Блаженнійший Митрополит Київський і всієї України Епіфаній. Владиці співслужили архієреї, капелани та численне духовенство.

«Сьогодні в цьому селі на Тернопільщині, в храмі-пантеоні на честь полеглих захисників, ми зібралися на соборне богослужіння, щоби молитвою вшанувати пам'ять воїнів, які поклали життя за волю і незалежність України під час нинішньої страшної війни. Ми також звершили закладення наріжного каменя під меморіальний комплекс, присвячений нашим воїнам, які полягли у російсько-українській війні.

Ціна нашого життя, права на мирне і незалежне буття українського народу – дуже висока. Ми знаємо, що жертв цієї війни, жертв російської агресії – багато. Але лише коли ми це бачимо наочно, наприклад, тут, біля меморіалу полеглим воїнам, ми можемо краще усвідомити масштаб трагедії, яку переживає український народ. І усвідомлюючи це – розуміти краще й глибше нашу власну відповідальність за наближення перемоги та справедливого миру. Бо від кожного з нас, від єднання наших зусиль, від нашої однодумності, від нашої жертовної любові – любові до Бога і до ближніх – залежить успіх цієї боротьби.», – звернувся зі словом проповіді Митрополит Епіфаній до присутніх на прощі.

Фото без опису

Під час відправи лунали молитовні прохання за воїнів, які захищають Україну, за владу і наш народ та за спокій душ усіх полеглих оборонців Батьківщини і загиблих мирних жителів.

Наприкінці богослуження відбулося відзначення високими церковними нагородами родин новітніх Героїв, захисників та жертводавців святині.

Фото без опису

Після завершення Служби Божої біля пам’ятного хреста на церковному подвір’ї відслужили заупокійну літію за полеглими українськими воїнами та всіма невинно вбитими. Відтак відбулося освячення місця під будівництво Всеукраїнського меморіалу «Пам’ять жива» на честь воїнів-героїв, які віддали своє життя в російсько-українській війні.

«Цей меморіал, це місце, ці закарбовані на плитах імена новітніх героїв нагадують нам всі ці істини, а також те, що завдяки подвигу цих героїв, їхній жертві – Україна все ще жива, жива наша Церква, живою є надія на перемогу правди і добра… І нехай подвиг їхній надихає нас на боротьбу за Україну, на боротьбу за перемогу і справедливий мир.», – цими словами на наприкінці прощі звернувся Предстоятель Православної Церкви України.

Фото без опису



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, Email, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних