Білецька сільська територіальна громада
Тернопільська область, Тернопільський район

Горе рослина – борщівник Сосновського!

Дата: 03.07.2024 12:14
Кількість переглядів: 99

Фото без опису

Борщівник Сосновського (Heracleum sosnowskyi) – багаторічна рослина родини зонтичних, з 2-5-и річним циклом розвитку. З центральної її бруньки на 3-5-й рідше на 2-3 –й рік життя утворюється квітковий пагін. Після плодоношення рослина повністю відмирає. Розмножується головним чином насінням. Борщівник Сосновського сягає висоти до 3 метрів, має великі перисті листки та порожнисте стебло товщиною до 10 сантиметрів.

Батьківщиною Борщівника Сосновського є Кавказ. Завезли його в Україну як одну із силосних культур, яка давала таку кількість зеленої маси з гектара, якої не могла дати жодна з традиційних культур. Також борщівник був прекрасним медоносом. Але виявилось, що він має токсичний сік, який викликає важкі опіки. Тваринам можна було його згодовувати лише у вигляді силосу - після силосування отрута розкладалася. Та й молоко від нього ставало гіркуватим. Так що від його розведення довелося відмовитися. Але було вже пізно. Борщівник Сосновського чудово почував себе і без особливого догляду. Рослина легко дичавіла, розсівалась насінням. Росте переважно на добре зволожених грунтах, а це - береги річок, потічків, каналів, узбіччя доріг, смітників, деградовані пасовища.

Стебла, листя та квіти борщівника містять фуранокумарини. Ці речовини різко підвищують чутливість людського організму до ультрафіолетового випромінювання. Тобто, досить торкнутися до рослини чи заприскати шкіру її соком, а потім уражене місце виставити на сонце – і опік вам гарантований. Реакція в результаті опіку починається не відразу, а через кілька годин. Спочатку шкіра червоніє, потім виникає біль, набряк, пізніше - з’являються пухирі, наповнені світлою рідиною. Пухирі можуть рости по кілька днів, захоплюючи все нові ділянки шкіри. Опіки отримані від цієї рослини досить глибокі, заживають повільно залишаючи за собою темні пігментні плями. При ураженні великої ділянки тіла, людину морозить, нудить, підіймається температура. Борщівник Сосновського викликає і алергічні реакції. У хворих на астму він може спровокувати напад задухи.

Якщо ж відбувся контакт із соком рослин, то необхідно:

  • по можливості, в найкоротші терміни, промити уражені ділянки з господарським милом у проточній воді;
  • обробити уражені ділянки антисептичним розчином, накласти стерильну пов’язку;
  • прийняти антигістамінний (протиалергічний) препарат;
  • уникати попадання світла на уражені ділянки протягом 2-3 діб;
  • не розкривати пухирів, які утворились;
  • звернутись до медичних установ.

Борщівник Сосновського є небезпечним для здоров’я людини, а також навколишнього середовища - витісняє інших представників флори і не дає їм розвиватися. Тому важливо систематично проводити заходи щодо перешкоджання його поширення та боротьбу з ним.

Спеціалісти Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області рекомендують проводити такі заходи із знищення борщівника Сосновського:

  • Оранка декілька разів за вегетаційний період (через кожні 3-4 тижні, починаючи з моменту відростання борщівника) продовж від 2-3 до 5-7 років.
  • Підрізування коренів на глибині 5-10 см. Індивідуальний спосіб з використанням ручної лопати - рано на весні потрібно зрізати (зрубати) точку росту борщівника нижче кореневої шийки. Якщо зрубати вище - на корені залишаться сплячі бруньки, які підуть у ріст. Дрібні однорічні сходи борщівника легко знищити прополюванням.
  • Скошування до періоду цвітіння борщівника Сосновського. Скошування буде ефективним за умови, якщо його виконати перед цвітінням борщівника і повторно - не пізніше як через 3–4 тижні після першого скошування. Тільки тоді гарантовано знищення всіх генеративних пагонів, що мають суцвіття. Якщо ж рослина зацвіла то таку скошену рослину не можна залишати на місці покосу, а необхідно зібрати і спалити у спеціально відведеному місці (насіння дозріває тоді коли рослина скошена).
  • Обробка гербіцидами гліфосатної групи (використання препаратів на основі ізопропіламінної солі гліфосату, калійної солі гліфосату). Першу обробку слід проводити навесні, коли висота рослин не перевищує 50 см, що дозволяє безпечно проникнути в центр його заростей, з повторною обробкою після відростання рослин.

Проти борщівника Сосновського необхідно використовувати препарати, що є зареєстровані у "Переліку пестицидів дозволених до використання в Україні".

При роботах по боротьбі з борщівником Сосновського необхідно суворо дотримуватися техніки безпеки й використовувати індивідуальні засоби захисту.

Тільки спільними зусиллями влади, спеціалістів та населення можна значною мірою зменшити розмноження та розповсюдження, а в майбутньому і знищення горе рослини – борщівника Сосновського.

Землевласники і землекористувачі, які не вживають заходів із боротьби з бур'янами, у т. ч. із борщівником, несуть адміністративну відповідальність за статтею 52 Кодексу України про адміністративні правопорушення.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, Email, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних