A A A K K K
для людей із порушенням зору
Білецька сільська територіальна громада
Тернопільська область, Тернопільський район

Міжнародний день пам’яті про Чорнобильську катастрофу.

Дата: 26.04.2024 08:00
Кількість переглядів: 188

Фото без опису

Не стихає Чорнобильський дзвін… Сьогодні минає 38 років з часу, коли трапилась наймасштабніша техногенна катастрофа ХХ століття. Аварія на четвертому реакторі Чорнобильської атомної електростанції призвела до непоправних медичних, економічних, соціальних і гуманітарних наслідків. Радіоактивна хмара пройшла над європейською частиною СРСР, більшою частиною Європи, східною частиною США.

Безліч людей відчули на собі згубний вплив радіації, десятки тисяч були змушені покинути свої домівки та евакуюватися, мільйони отримали значні дози опромінення, серед них понад 600 тисяч осіб, що стали ліквідаторами аварії – боролися з вогнем і розчищали завали ціною свого життя та здоров’я. Від радіації загинуло щонайменше 500 тисяч людей.

Сьогодні ми схиляємось перед пам’яттю жертв Чорнобильської трагедії. Ця катастрофа принесла стільки болю та жалю, що його не можливо утаїти. Хоч такі спроби були, адже два дні комуністичний режим замовчував надзвичайну ситуацію на ЧАЕС. Заради брехні, буцімто ніякої радіаційної небезпеки немає, партійне керівництво не відмінило першотравневих демонстрацій. Це призвело до ще більшої кількості потерпілих… Хай пам’ять та правда про Чорнобильську катастрофу на віки стане застановою перед використанням «мирного атома» у різних куточках Землі!

Ми дякуємо ліквідаторам, які віддали свої життя, борячись із наслідками аварії. Ми схиляємось із вдячністю перед тим ліквідаторами, що є живими свідками трагедії та віддали своє здоров’я, рятуючи інших від радіаційної загрози. Саможертовність, відвага, професіоналізм та злагодженість рятувальників допомогли перебороти труднощі пов’язані із ліквідацією аварії та зменшити її пагубний вплив на долі мільйонів людей. Низький уклін вам за це!

У перші місяці повномасштабного вторгнення московщини в Україну увага цілого світу була прикута до Чорнобильської зони відчуження. Дії окупантів вкотре засвідчили їх невігластво та зневагу до будь-яких моральних чи дипломатичних норм цивілізованого світу. Ми віримо в те, що країни демократичного світу допоможуть уникнути ще більшої трагедії, яка продовжує нависати над Запорізькою АЕС. Ворог має понести покарання за ядерний терор та всі злочини і гуманітарні катастрофи.

Вічна пам’ять жертвам Чорнобильської трагедії! Вічна слава ліквідаторам! Ми ще довго чутимемо відлуння Чорнобиля, а аварія служитиме гірким уроком для людства… та поки будемо жити маємо віддавати шану героїзмові працівників станції, ліквідаторів, медиків і всіх людей, чиї долі перемінила ця страшна дата.

 

«Чорнобильський вітер по душах мете,

Чорнобильський пил на роки опадає.

Годинник життя безупинно іде,

Лиш пам’ять, лиш пам’ять про все пам’ятає…»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних