A A A K K K
для людей із порушенням зору
Білецька сільська територіальна громада
Тернопільська область, Тернопільський район

У селах Білецької громади відбулися пам’ятні заходи, приурочені до Дня вшанування Героїв Небесної Сотні!

Дата: 20.02.2024 17:00
Кількість переглядів: 104

Фото без опису

Десять літ тому на Майдані Незалежності у Києві від куль та ударів груп силовиків полягли 107 патріотів, які у багатотисячному гурті українців вийшли на мирні мітинги супроти промосковського режиму Януковича. Вони, старші та молодші, були із різних сторін нашої просторої України та всіх об’єднала та вела вперед любов до рідної землі, небайдужість та відповідальність за її майбутнє! Небесна Сотня змінила хід нашої історії. Їхня жертва за загальнонаціональні ідеали гідності та свободи, за демократичні цінності та європейське майбутнє України, визначила наш шлях, підняла дух українців по цілому світі до сповнення слів Посланія нашого Великого Кобзаря: «В своїй хаті своя й правда, і сила, і воля.»

Фото без опису

Десятий рік поспіль, 20 лютого, ми по особливому віддаємо шану загиблим учасникам Революції Гідності – Героям Небесної Сотні. Традиційно у цей день жителі Білецької громади зібралися біля пам’ятника Героям Небесної Сотні та воїнам АТО, спорудженого у селі Плотича за ініціятиви Ігоря Махомета, щоб молитовно вшанувати їх подвиг.

Захід пам’яті у селі Плотича розпочався із пісні-реквієму «Гей, плине кача», що стала тужливим музичним символом Революції Гідності. Далі заупокійну літію за загиблими Героями Небесної сотні відслужили парохи села отець Орест Каспрук та отець Олег Каськів.

Фото без опису

Учасники творчих колективів місцевого будинку культури звертались до присутніх словами віршів та пісень, присвячених пам’яті Героїв Майдану, закликаючи всіх до пам’яті та шани. Метроном пробив хвилину мовчання і на мить запанувала тиша, що символічно звертала серця людей до Вічності…

Фото без опису

«Небесну сотню зорі освітили, щоби безсмертною лишилась у віках…» – ці слова із дитячих уст вселяли надію, що наші Герої із небес довіку оберігатимуть Україну своїми святими молитвами!

Фото без опису

Далі Білецький сільський голова Дмитро Малик разом із секретарем ради Віталієм Когутом від імені жителів нашої громади поклали символічний букет синьо-жовтих квіток до пам’ятника Героїв Небесної Сотні та воїнів АТО.

Фото без опису

До присутніх на заході-реквіємі звернувся голова громади Дмитро Малик. Він пригадав ті страшні події, що відбулись 10 років тому в цей час на Майдані, коли від куль силовиків, випущених за злочинним наказом Януковича, загинули перші Герої. Дмитро Васильович наголосив на важливості даного заходу та подякував нашим воїнам за можливість зібратися та гідно вшанувати загиблих на Майдані. Він висловив слова вдячності батькам Героїв та закликав всіх до підтримки ЗСУ, що десять років незламно та мужньо протистоять московській агресії.

Також до присутніх звернулась пані Ольга Махомет та зачитала вірш – крик душі матері, чия донька обороняла Авдіївку.

Фото без опису

«Хай світло свічки буде даниною тим, хто навічно пішов від нас…» – проголосили найменші учасники мітингу-реквієму, покладаючи лампадки до пам’ятника Героїв Небесної Сотні та воїнів АТО, і закликаючи всіх у своїм серці розпалити вогник пам’яті та любові, що «зігріє душу й дасть молитві сили».

Пам’ятний захід завершився словами подяки начальника Відділу культури Білецької сільської ради Романа Винника та виконанням Державного гімна України.

Фото без опису

Також у цей день Героїв Небесної Сотні вшанували у селі Ігровиця, де відбувся концерт-реквієм у місцевому будинку культури.

Пам’ятний захід розпочався покладанням квітів та спільною заупокійною відправою біля пам’ятника Героям Небесної Сотні. Богослуження провадили парохи села отець Віталій Липчак та отець Олег Сковерський.

Далі присутні на молитві попрямували до будинку культури, де із пісні-реквієму «Гей, плине кача» та Державного гімна України розпочався концерт-реквієм.

Фото без опису

На початку заходу під час виконання пісні, присвяченої полеглим на Майдані, діти символічно поклали перед присутніми лампадки. Їхнє світло стало видимим знаком єднання та пам’яті. Далі у хвилині мовчання присутні з пошаною схилили свої голови.

Фото без опису

Згодом зі словом до громади звернувся Білецький сільський голова Дмитро Малик. Він пригадав події Революції Гідності та закликав берегти національну пам’ять і передавати її підростаючому поколінню. Голова громади подякував за підтримку ЗСУ та закликав всіх до праці та молитви за перемогу України, її квітуче мирне життя, за яке віддали найцінніше Герої Небесної Сотні.

Фото без опису

Небесна сотня першою із новітніх українських Героїв поринула у вирій журавлиним ключем… Із символічною піснею та постановкою «Журавлі» перед присутніми виступили вихователі та діти ЗДО села Ігровиця.

Від учасників творчих колективів та дітей лунали патріотичні пісні та вірші, що спрямовували всіх втілити мрії та сподівання Героїв Небесної Сотні!

Фото без опису

Як благання душ всіх українців до Бога про заступництво, лунали слова нових духовних пісень, що виникли в часі війни.

Фото без опису

«Дитячими долонями закриєм Україну, врятуєм Батьківщину!» – надзвичайно щемливо та вселяючи надію лунали ці слова від найменших учасників пам’ятного заходу. Війна внесла неспокій у їхнє безтурботне дитинство, але серця, що сповнені світла та любові до рідної землі, обов’язково її проженуть!

На завершення заходу-реквієму присутні спільно піднесено заспівали славень українських січових стрільців «Ой, у лузі червона калина».

Фото без опису

Народна мудрість каже, що людина живе доти, доки її пам’ятають. Пам’ять про  Героїв Небесної Сотні та всіх, хто віддав життя за волю України, навіки вписана у національну свідомість нашого народу! Віримо, що вона скріпить наші сили в бою із московським окупантом за мирне майбутнє Української Держави.

Дякуємо всім, що підтримують у наших серцях цей вогонь пам’яті! Дякуємо нашим воїнам за можливість вшановувати своїх Героїв! Наслідуймо їхню віру та подвиги, продовжуючи безкомпромісну боротьбу та жертовну працю за волю, щастя та долю, рідної української землі!



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних