A A A K K K
для людей із порушенням зору
Білецька сільська територіальна громада
Тернопільська область, Тернопільський район

Щиро вітаємо із святом трьох святих!

Дата: 30.01.2024 08:00
Кількість переглядів: 97

Фото без опису

Сьогодні Церква вшановує одних із найбільших та найавторитетніших серед християнських святителів: Василія Великого, Григорія Богослова та Івана Золотоустого. Ці святі розвинули християнський світогляд та богослів’я, встановили обряди та різні набоженьства, унормували правила монашого життя, розбудовуючи Христову Церкву. Вони визнані Отцями Церкви за їх заслуги, побожне життя, апостольську ревність та проповідь. У піснеспівах їх величають органами Святого Духа, колонами Церкви та вчителями вселенної!

Пам'ять святих Церква вшановує у день їх упокоєння, цебто народження для Вічности. Так, є встановлено дні вшанування цих святителів окремо, але цікавою є історія спільного їх пошанування наприкінці січня у цей день.

Причиною започаткування цього свята стала велика дискусія у Церкві в 2 пол. ХІ століття, яка полягала у тому, хто із трьох є більш заслужений діяч Церкви. Одні вище ставили Василія Великого, інші Григорія Богослова, а ще інші – Івана Золотоустого. Чималу суперечку розв’язали ці святі дивовижним чином. Вони явились уві сні єпископу Евхаїти Івану та сказали: «Ми як один у Бога й нема в нас протиріч чи дискусій, а кожен з нас свого часу окремо був натхнений Божим Духом. Тож нема між нами ні першого, ні другого, але як назвеш одного, то за ним ідуть два інші…» Це об’явлення послужило встановленню дня спільного відзначення пам’яті святителів, підтверджуючи слова Святого Письма, що Божі дороги не є дорогами людськими, а Його думки вищі за наші, як небо вище землі (Іс. 55: 8-9)!

Життєвий шлях ієрархів Христової Церкви є величним і складним. Вони ніколи не шукали вигоди для себе, а ставили на перше місце єдність і добро Церкви, ввіреного їм Божого люду. Подібно Івану Предтечі вони відстоювали чесноти та стриманість, засуджуючи несправедливість та корисливість владних мужів. Неодноразово вони піддавались наклепам та зневагам, але не покидали свого служіння на Божій ниві!

Святителі залишили нам свої богословські праці та епістолярну спадщину, що не втрачають актуальності й у наш час. Їхні трактати – це не просто гарні слова, а свідчення благочестивого життя, що торкаються душі кожного та звертають погляд до Неба. Вони не просто навчали інших, а ставали добрим прикладом того, як Бог діє через людину у видимому світі!

Вітаючи всіх із цим великим святом ми бажаємо твердості у вірі! Адже віра це велика сила, що не просто переміщає скелі, а підносить людину і виводить на зустріч Богові! У Його стіп ми віднайдемо сили для примноження добра і боротьби із видимим та невидимим злом! Так, як ці сили черпали великі учителі і святителі Василій Великий, Григорій Богослов та Іван Золотоустий.

Вітаємо іменинників, що носять ці славні імена. Хай угодники Божі вимолюють для вас щедрих Божих ласк та бережуть на всіх дорогах життя!

Вітаємо наших мужніх воїнів, що ведуть боротьбу за незалежність нашої Батьківщини! Хай ці великі святителі скріплюють ваші душевні та тілесні сили, дарують мудрості та відваги подолати зло та розбити ворожі підступи!

Хай нинішній день ще на крок наблизить нашу Перемогу, послужить для нашого вдосконалення та служіння потребам наших ближніх. Саме тоді ми достойно вшануємо пам’ять трьох святих, які були образом «вірним словом, життям, любов'ю, духом, вірою, чистотою» (1 Тим. 4: 12)!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних