A A A K K K
для людей із порушенням зору
Білецька сільська територіальна громада
Тернопільська область, Тернопільський район

ГО «Національна асоціація громадського харчування» проводить громадське обговорення проєкту професійного стандарту "Кухар закладу освіти".

Дата: 19.01.2024 10:57
Кількість переглядів: 51

За матеріалами статті на сайті Міністерства освіти і науки України.

На сайті ГО «Національна асоціація громадського харчування» опубліковано та винесено на громадське обговорення проєкт професійного стандарту «Кухар закладу освіти». Ознайомитися з документом та висловити пропозиції можна до 5 лютого 2024 року за покликанням.

Розроблення нового професійного стандарту стало ще одним важливим етапом упровадження реформи шкільного харчування, ініційованої першою леді Оленою Зеленською. До цього моменту не існувало чітко визначених вимог до кухарів, які готують їжу для дітей у школах і садочках. Однак ці фахівці є відповідальними за якість страв, якими годують дітей у закладах освіти. З огляду на специфіку їхньої роботи та велику відповідальність, вони повинні мати необхідні профільні навички та кваліфікацію.

Тому команда реформи шкільного харчування ще влітку минулого року розпочала роботу над документом, у якому були б чітко зафіксовані та прописані вимоги до компетенцій таких працівників, їхніх обов'язків та знань. Цей стандарт стане основою для внесення змін до освітнього стандарту та нового підходу до навчання кухарів дитячого харчування.

9 серпня 2023 року відбулося перше засідання робочої групи і стартувало обговорення структури професійного стандарту та визначення ключових компетенцій кухарів, які відповідають за приготування їжі для дітей. Участь у розробленні взяли профільні державні структури і служби, експерти і представники недержавних організацій. 

Координує роботу ГО «Національна асоціація громадського харчування» разом із Міністерством освіти і науки України та Проєктним офісом реформи шкільного харчування. 

До роботи долучилися представники різних сфер, пов'язаних з організацією харчування дітей, зокрема Товариство з обмеженою відповідальністю «Фаст Кейтеринг» (Львівська область), Комунальне підприємство «Шкільне» (м. Київ), Комунальне підприємство громадського харчування «Продсервіс» Бучанської міської ради, Комунальне виробниче підприємство громадського харчування Ірпінської міської ради, Комунальне підприємство Бородянської селищної ради «Об’єднання шкільного харчування» та ГО «Культ Фуд». Також участь узяли представники Міністерства освіти і науки України, Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, Всеукраїнської профспілки працівників і підприємців торгівлі, Відкритого міжнародного університету розвитку людини «Україна».

Нагадаємо, що розвиток кадрового потенціалу та підвищення кваліфікації кухарів закладів освіти є одним із пріоритетних напрямів роботи, визначених у Стратегії реформи шкільного харчування на 2023–2027 роки. Забезпечення закладів освіти достатнім штатом висококваліфікованих працівників, які вміють готувати велику кількість порцій здорової їжі для дітей, зокрема дітей з особливими харчовими потребами, добре орієнтуються в поживних якостях продуктів та працюють з інноваційним обладнанням, є запорукою успішного впровадження змін у систему харчування. 

Для цього необхідно забезпечити професійний розвиток таких спеціалістів та встановити відповідну систему освіти й навчання, а професійний стандарт стане основою цього процесу.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.