A A A K K K
для людей із порушенням зору
Білецька сільська територіальна громада
Тернопільська область, Тернопільський район

Щиро вітаємо зі святом Воздвиження Чесного Хреста!

Дата: 14.09.2023 08:05
Кількість переглядів: 120

Хрест

Українські Церкви перейшли на григоріянський та новоюліянський календарі, тому звичні нам дати церковних свят «змістилися» вперед. Це зовсім не впливає на суть свята та не відкидає його благодатного змісту, а навпаки спонукає нас ще більш застановитись над нашим християнським сприйняттям!

Сьогодні перед нашими духовними очима постає друге по черзі із найбільших свят року – Чесного Хреста. Дане свято встановлене Церквою на згадку подій, які мали місце в історії, а саме віднайдення царицею Оленою у IV столітті Хреста, на якому розіп'яли Спасителя, та повернення цього ж Хреста імператором Іраклієм з Персії до Єрусалиму в VII столітті.

Назва свята «воздвиження» по простому звучить як «підняття», адже віднайдений Хрест Ісуса Христа, для благословення величезної кількості народу, Єрусалимський патріярх Макарій у 326 році підносив вверх на чотири кінці світу, стоячи на підвищенні. Вірники, поклоняючись древу, на якому розіп’яли Месію, єдинодушно взивали: «Господи помилуй!»

На згадку цих подій і для пошанування сьогодні у наших храмах Хрест Господній прикрашають у квіти та урочисто покладають посередині храму. Кожен, дивлячись на хрест із різних матеріалів, віддає честь, складає хвалу і приносить подяку Богові за Його хресні страждання задля Відкуплення людського роду та за тую невимовну жертвенну любов, яка відкрила нам двері спасіння і вічного життя.

«Хрест – охоронитель усієї вселенної; хрест – краса Церкви; хрест – царів держава; хрест – вірних утвердження; хрест – ангелів слава і демонів рана.» – такими словами Церква наголошує на цінності Хреста.

З історії знаємо й про явлення Хреста імператору Костянтину у 312 році перед битвою із суперником Максенцієм, правителем Італії, зі словами: «Із цим переможеш!» І по вірі майбутнього правителя Візантії так сталося! Нині наші мужні захисники звертаються до Божого заступництва як і тоді у сиву давнину, наносячи знак Хреста на техніку, бронежилети та маючи із собою цей символ перемоги.

Ісус Христос змінив Своїми стражданнями розуміння слова «хрест»: із ганебної смерті та зневаги до Перемоги добра над злом. Хай у нашому серці ніколи не згасне віра, адже після Голгофти настає Воскресіння!

Цей день є днем посту, стримання та розважань над цінністю Хресної Жертви Спасителя. По особливому кожен українець переживає цей день, адже на наших очах стільки горя та розпуки… Та стараймося навіть серед найтемніших часів віднайти вогник надії! Наш Бог постраждав за нас та як ніхто інший розуміє наш біль – звернімось до Нього!

У словах вітань найперше бажаємо стійкості та витривалості, твердої віри та усвідомлення обов’язку чесно, гідно та благочестиво провадити земне життя, дивлячись на найвищу ціну: вічності в Раю та мирного життя нашої України. Хай Господь скріплює сили наших захисників і дарує їм мужність та відвагу перед лицем ворога. Хай цей святий день Воздвиження Чесного Хреста на ще один крок наблизить нашу Перемогу!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних