Білецька сільська територіальна громада
Тернопільська область, Тернопільський район

Які зміни відбудуться в українській системі освіти — Оксен Лісовий розкрив деталі.

Дата: 11.08.2023 09:30
Кількість переглядів: 96

Оксен Лісовий, міністр освіти і науки України.

За матеріалами статті на сайті ТСН.

Міністр освіти та науки Оксен Лісовий зазначив, що для зміни системи освіти в Україні треба постійно займатися трансформацією одразу всіх галузей — йдеться, зокрема, про дошкільну, загальну середню освіту та старшу школу.

Про це він розповів у програмі “Сніданок з 1+1”.

“Перш ніж говорити про проблеми освіти, треба сказати про те добре, що ми маємо. Це люди в освіті. Останні роки — йдеться про ковід і виклики війни — проявили неймовірну стійкість наших людей. Кожен раз, коли я говорю про якісь проблеми та трансформації, яких потребує освіта, якісь зміни, я, перш за все, говорю про те, що у нас прекрасні люди в освіті, які витримали неймовірний тиск, які зберегли сталість системи, навчальний процес, свої заклади”, — зазначив Оксен Лісовий.

Він наголосив, що навіть колективи, які виїхали з окупованих територій, досі продовжують триматися і працювати зі своїми дітьми — тим контингентом учнів, які там само виїхали за межі своїх рідних регіонів і навіть за межі країни. 

Але, безумовно, освіта потребує трансформацій, зауважив міністр: “Йдеться не лише про українську освіту. Будь-яка система освіти повинна постійно працювати над своєю модернізацією. Тому що освіта — це те, що готує людину до завтрашнього дня. Якщо ми дійсно хочемо змінити систему освіти, ми повинні постійно займатися трансформацією одразу всіх галузей”.

Перша галузь — дошкільна освіта, розповів він: “Ми зараз працюємо над трансформаціями дошкільної освіти. Вона має досить великі проблеми, але дуже велике значення. Тому що, по-перше, якісна дошкільна освіта, безпечні умови і хороші можливості для розвитку дітей закладають основу в дитину для подальшого її руху, успіху в школі і успіху в житті”.

Оксен Лісовий продовжив: “А по-друге, це можливість самореалізовуватися батькам, матерям, виходити на ринок праці, особливо зараз, коли нам потрібні робочі руки. Тому дошкільна освіта — перша галузь, над трансформацією якої ми працюємо”.

“Конкретно зараз ми обговорюємо з експертами той комплекс реформ, який ми будемо там проводити, відкриваємо доступ приватній ініціативі в організації дошкільних навчальних закладів, відкриваємо швидкий доступ до професії — швидке навчання професії вихователя. Працюємо над зміною соціального статусу вихователя дошкільного закладу, тобто йдеться про заробітну плату. Це такий простий набір, над яким ми працюємо”, — прокоментував міністр.

Друга галузь — загальна середня освіта. “Відновлюємо Нову українську школу — проєкт, який прекрасно себе проявив. Сьогодні працюємо над відновленням субвенцій на базову школу. Тому що ми знаємо, що діти провчились в молодшій школі, проєкт Нової української школи проявив себе добре, хороші відгуки батьків, хороша результативність дітей в тих позиціях, на які спрямована була реформа НУШ, вийшли в базову школу і проєкт зупинився”, — розповів Оксен Лісовий.

Він продовжив: “Рік педагоги витягували все це на власному ентузіазмі, по суті рятували цю реформу. Зараз уряд виділив 1,5 млрд грн. на відновлення реформи — закупівлю необхідного обладнання для базової школи і розграбованих шкіл на окупованих територіях, а молодша школа, яка була обладнана належним чином, отримає нове обладнання. Також йдеться про підготовку вчителів”. 

Третя галузь — старша школа, а саме академічні ліцеї і професійні коледжі. “Тобто ми вчимося до 9 класу, а опісля йдемо або в академічний ліцей, або в професійний коледж, де навчаємося ще три роки. З професійного коледжу ми виходимо з професією на ринок праці, а з академічного ліцею ми йдемо у заклад вищої освіти” — зазначив міністр.

“Профтехосвіту, вищу освіту і науку ми також трансформуємо”, — резюмував Оксен Лісовий. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних