Білецька сільська територіальна громада
Тернопільська область, Тернопільський район

Формування мережі ліцеїв на рівні громад треба розпочинати цього літа — експерт U-LEAD.

Дата: 08.08.2023 09:32
Кількість переглядів: 131

Учні

За матеріалами статті на сайті Мультимедійної платформу іномовлення України - Украінформ.

Створення мережі закладів старшої школи має завершитися 1 вересня 2027 року, але розпочати створення системи ліцеїв на рівні громад треба вже цього літа.

Таку думку висловив експерт Програми U-LEAD з освіти Сергій Дятленко у рамках інформаційної сесії «Освітня діяльність громад у літній період», проведеної на базі регіонального офісу «U-LEAD з Європою» в Дніпропетровській області, передає Укрінформ із посиланням на сайт Програми.

«Я вважаю, що з офіційним затвердженням мережі ліцеїв поспішати не варто, краще дочекатися 1 вересня 2024 року. Є висока ймовірність змін у законодавстві, що регулює питання профільної освіти. Але формування мережі ліцеїв на рівні громади варто розпочати вже цього літа, якщо досі цього не зробили», — сказав Дятленко.

За його словами, процес трансформації старшої школи в профільні ліцеї складається з кількох етапів. Один із проміжних — підготовка планів формування мережі навчальних закладів до вересня 2024 року.

Місцеві ради можуть ухвалювати рішення про створення комунальних ліцеїв. Для цього необхідно дослідити демографічну ситуацію, провести підготовчу роботу з дітьми, педагогами та батьками.

«Наприклад, якщо в громаді у 2023 році менше ніж 150 п’ятикласників, то про самостійне утворення ліцею годі й говорити. Але ви можете створити профільний навчальний заклад, об’єднавшись з іншою громадою. Тому вже сьогодні треба обговорювати, домовлятися, планувати, «торгуватися» щодо створення такого закладу», — пояснив експерт U-LEAD.

Досвідом створення ліцею в громаді поділилася начальниця відділу освіти, молоді і спорту Красилівської міської громади Хмельницької області Олена Заїка. За її словами, у громаді з населенням 30 тисяч осіб уже третій рік функціонує профільний ліцей. Раніше там працювали понад 10 шкіл ІІІ ступеня, які громада не була спроможна розвивати, освітньої субвенції вистачало лише на зарплати, а якість освіти була не найкращою.

Трансформація старшої школи в ліцей тривала понад рік. За цей час провели дослідження серед учнів 10-11 класів щодо предметів та напрямів, які їм необхідні. Сформували колектив вчителів, готових працювати саме в старшій школі. Тоді з понад 300 педагогів громади лише 75 виявили бажання працювати в ліцеї. Водночас звільнень та скорочень учителів в інших навчальних закладах не відбулося. «Внаслідок створення ліцею жоден педагог не постраждав», — запевнила Заїка.

Вона додала, що було проведено роботу з батьками, яким пояснили умови навчання, організацію підвезень та важливість конкурентної освіти. У 2021 році до ліцею набрали 167 учнів, які вчилися в семи класах. На наступний рік створили ще 6 класів десятикласників. І от у 2023 році в ліцеї було 300 учнів, які здобували освіту на профільному рівні в одному закладі.

За її словами, в результаті, громада має можливість постійно оновлювати й розвивати матеріально-технічну базу старшої школи. Ліцей став ресурсним центром і осередком науки для старшокласників і педагогів. У профтехучилищі, яке постійно не «добирало» учнів на бюджет, тепер із набором також усе добре.

«Випускники завжди будуть шукати кращі умови навчання. І завдання засновників комунальних ліцеїв — створити конкурентоспроможний заклад. Із сучасними профільними напрямами, матеріально-технічною базою і педагогами, які постійно підвищують свій кваліфікаційний рівень», — наголосив Дятленко і додав, що саме тому треба розпочати цю роботу вже сьогодні, щоб встигнути до вересня 2027 року впоратися із цими складними завданнями, вирішити які за місяць чи один рік неможливо.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян та розширює можливості громад.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних