A A A K K K
для людей із порушенням зору
Білецька сільська територіальна громада
Тернопільська область, Тернопільський район

Які дії лікаря у разі підозри, що його пацієнти є потерпілими від торгівлі людьми.

Дата: 31.07.2023 09:30
Кількість переглядів: 264

Фото без опису

У цьому матеріалі розповідаємо про підказки лікарям, як діяти, аби допомогти потерпілим від торгівлі людьми.

За експертними оцінками  (Interactive Online Continuing Education for Nurse Professionals, Course on Human Trafficking), 88 % потерпілих від торгівлі людьми так чи інакше зверталися по медичну допомогу. Тож медичні працівники мають унікальну можливість надавати їм підтримку. Водночас опитування свідчать, що вони з різних причин не поспішають повідомляти поліцію про такі випадки, побоюючись складних та тривалих свідчень.  

Однак часто лише медик здатен допомогти тим, що потрапили в ситуацію торгівлі людьми. Усвідомлення цього має переважати небажання чи побоювання.

Слід враховувати, що потерпілі з різних причин схильні замовчувати реальну причину свого стану. До медиків вони звертаються з переломами, опіками, пораненнями та абортами, загостреннями хвороб, таких як астма чи діабет. 

Для медика індикаторами торгівлі людьми можуть бути такі ситуації: 

· пацієнта чи пацієнтку супроводжує інша особа, яка її контролює (частіше у ситуації торгівлі людьми потрапляють жінки, тож надалі використовуватимемо жіночий рід. Однак слід розуміти, що ризик існує для всіх); 

·  пацієнтка виглядає покірною або наляканою; 

·  супроводжуюча особа наполягає на відповіді на запитання пацієнтки;

·  наявні ознаки фізичного насильства;

·  пацієнтка не має документів, що посвідчують особу;

·  пацієнтці важко спілкуватися через мовний або культурний бар’єр.

Якщо ви лікар і підозрюєте, що особа є потерпілою від торгівлі людьми, – ось деякі рекомендації, яких слід дотримуватися: 

·  відокремте особу, підозрювану в торгівлі людьми, від особи, яка є пацієнткою;  

·  за потреби скористайтеся послугами перекладача; 

· сядьте на рівні очей і підтримуйте зоровий контакт; 

· зверніть увагу на фізичні потреби, їжу, воду, використання ванної кімнати;

· запитайте про безпеку. 

За можливості варто пройти тренінг з питань взаємодії з жінками, які є потерпілими від статевих та насильницьких злочинів.

Обов’язками лікаря в такій ситуації є готовність надати інформацію про допомогу (доступна в чатботі SafeWomen), створити безпечне оточення, дотримуватися принципів етики та безпеки, підтримувати та не тиснути, не наполягати на негайному подальшому зверненні людини по допомогу.

Серед перевірочних запитань лікаря до пацієнтки можуть бути такі:

· чи може вона полишити роботу;

· чи погрожували їй за спробу піти; 

· чи завдавали тілесних ушкоджень; 

· про умови праці та відпочинку, зокрема сну; 

· чи погрожували родині; 

· чи вилучали документи; 

· чи примушували робити те, що особа не хоче. 

Крім забезпечення потерпілих від торгівлі людьми якісною та безпечною допомогою, лікар має ще обов’язки, передбачені законодавством.

Відповідно до Наказу Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства охорони здоров’я України від 06.07.2016 № 612/679 медики зобов’язані вести облік фактів звернення та доставлення до закладу охорони здоров’я осіб у зв’язку з заподіянням їм тілесних ушкоджень кримінального характеру та інформувати про такі випадки органи поліції. Торгівля людьми (Ст. 149 Кримінального кодексу України) є тяжким злочином. Відповідно до Ст. 396 Кримінального кодексу України, заздалегідь не обіцяне приховування тяжкого чи особливо тяжкого злочину є кримінальним правопорушенням, за яке передбачено покарання до трьох років позбавлення волі.

При цьому відповідно до статей 75 і 214 Кримінального процесуального кодексу будь-яка особа має право поділитися своїми підозрами щодо вчинення кримінального правопорушення з органами поліції. Саме вони здійснюють розслідування та перевіряють факти. Якщо підозри заявника не підтвердилися, він не несе відповідальності.  Чинним законодавством передбачено багато можливостей для того, аби слідчий міг приїхати до лікаря на роботу для фіксацій показань. У випадку виклику до слідчого або суду повісткою роботодавець зобов’язаний відпустити працівника з роботи зі збереженням середньої заробітної плати.

У жодному разі не намагайтеся протистояти ймовірному торгівцю людьми самостійно. Повідомляючи про інцидент, важливо надати якнайбільше деталей про нього та потерпілу. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних