Білецька сільська територіальна громада
Тернопільська область, Тернопільський район

Вітаємо з святом Різдва Івана Предтечі!

Дата: 07.07.2023 08:15
Кількість переглядів: 189

Фото без опису

   У цей день християни вшановують найбільшого серед народжених на землі Пророка і Хрестителя Господнього Івана Предтечу, який своїм служінням і проповіддю готував Ізраїль та тодішній світ на зорі першого тисячоліття до приходу Сина Божого – Ісуса Христа.

   Наші предки ще з давніх язичницьких часів у цей час, коли день був найдовшим, а ніч – найкоротшою в році, в момент розквіту природи, коли все навколо розвивається, зеленіє, квітне – влаштовували обряди, аби вшанувати сонце як джерело тепла, світла і життя, і задобрити божеств, які б «допомогли» зберегти майбутні врожаї. Ці божества на загал мали назву Купала.

   З плином часу, з розвитком християнської культури, зберігаючи давні землеробські звичаї й обряди, відбулося «злиття» – «свято Івана Купала», адже Купало та Іван Хреститель символічно пов’язані з водою, з сонцем, викликали асоціації в наших пращурів. Так легше християнство вливалося у життя суспільства, не відміняючи старих звичаїв і обрядів, а вкладаючи в них свій зміст. До прикладу, як це є у зимовий час і з колядками та щедрівками. Сьогодні ми розуміємо суть цих речей і знаємо їх історію.

   Свято Івана Хрестителя, як і кожне церковне свято, нами має шануватися з молитвою та побожним життям, також маємо пам’ятати і берегти нашу давню культуру й обрядовість, зберігаючись від крайнощів і гучностей, бо триває війна.

   Цікаво, що традиційно стравою цього дня є вареники із вишнями, що якраз достигають у цей час.

 Вітаємо всіх іменників, просимо в Бога ласки для наших воїнів, для нашої Батьківщини. Хай над нами сяє Сонце Правди й розвіє темні ворожі хмари! Хай у добрі й здоров’ї проходить наш вік! Хай наш народ вистоїть і переможе, захищаючи вільне життя, багатовікову культуру й традицію, державність України!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних