A A A K K K
для людей із порушенням зору
Білецька сільська територіальна громада
Тернопільська область, Тернопільський район

Пенсії для заробітчан

Дата: 22.09.2021 10:24
Кількість переглядів: 991

Працівники Головного управління Пенсійного фонду України в Тернопільській області постійно надають роз’яснення через засоби масової інформації. Цього разу в прямому ефірі місцевого УХ-радіо на хвилі 101,1 мала можливість інформувати про особливості призначення та отримання пенсій особами які працюють за кордоном, начальник відділу методології та організації роботи із застосування пенсійного законодавства управління пенсійного забезпечення — Ольга Мандзюк. 
Вона розповіла слухачам, що призначення і виплата пенсій громадянам України, які проживають за її межами та громадянам інших країн, які переїхали на постійне місце проживання до України, здійснюється згідно із пенсійним законодавством нашої держави, яке складається із Закону України № 1058-IV від 9 липня 2003 року “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування”, інших нормативно-правових актів, а також міжнародних договорів (угод), що регулюють відносини у сфері пенсійного забезпечення.
Міжнародні договори (угоди) з питань пенсійного забезпечення розподіляються на два види. 
Перший вид — це договори, що базуються на територіальному принципі за якими витрати на виплату пенсій здійснює держава, на території якої проживає утримувач. Такий тип угоди діє між Україною та такими країнами як Білорусь, Вірменія, Казахстан, Російська Федерація, Таджикистан, Туркменістан, Узбекистан (учасники багатосторонньої Угоди про гарантії прав — громадян держав-учасниць СНД у галузі пенсійного забезпечення від 13.03.1992 року), Азербайжан, Грузія, Молдова, Монголія, Румунія та Угорщина. 
При цьому, у разі переїзду пенсіонера, переказ пенсії за новим місцем проживання не здійснюється і взаєморозрахунки між державами не проводяться. Пенсія призначається і виплачується за законодавством держави, на територію якої переселилася особа.
Другий вид — це договори, що базуються на пропорційному принципі, за якими кожна договірна сторона призначає та виплачує пенсію за відповідний страховий (трудовий) стаж, набутий на її території (Болгарія, Естонія, Іспанія, Латвія, Литва, Польща, Португалія, Словаччина та Чехія). У разі переїзду пенсіонера на постійне місце проживання до цих держав Пенсійний фонд України продовжує переказувати призначену в Україні пенсію за новим місцем проживання пенсіонера у доларах США або в євро.
Для підтвердження стажу, набутого на території країн, з якими укладено угоди за пропорційним принципом та при досягненні пенсійного віку, згідно з їхнім законодавством, громадянам України слід звернутися до органів Пенсійного фонду України за місцем проживання із заявою та переліком документів, що засвідчують особу, про підтвердження стажу роботи на території іншої держави та іншими документами, в залежності від країни, де працювала особа. На підставі поданих документів спеціалістами заповнюються так звані “формуляри зв'язку”, які напрявляються до Пенсійного фонду України з подальшим надсиланням до компетентного органу відповідної держави, який розглядає пакет документів, а у випадку позитивного вирішення питання призначення частини пенсії, виплачує її особі через банківську установу.
Україна проводить зарахування страхового стажу, набутого на території держав, з якими укладено двосторонні Угоди за принципом пропорційності на підставі одержаних від іншої сторони формулярів про підтвердження цього стажу. Зарахування його лише на підставі представлених особою документів про стаж, виданих установами, організаціями за місцем роботи на території іншої держави, не проводиться.
Працівники Головного управління і надалі будуть інформувати мешканців Тернопільщини про норми законодавства, що регулюють державне пенсійне страхування в Україні.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.