A A A K K K
для людей із порушенням зору
Білецька сільська територіальна громада
Тернопільська область, Тернопільський район

Правила обчислення пільгового стажу

Дата: 11.03.2019 15:49
Кількість переглядів: 964

Підтвердження права на пільгове пенсійне забезпечення здійснюється згідно із Списком № 1 та Списком № 2 на підставі записів у трудових книжках працівників та уточнюючих довідок, виданих підприємствами на підставі первинних документів про характер виконуваної роботи та умови праці, а також про безпосередню зайнятість протягом повного робочого дня на роботах, що дають право на пільгове пенсійне забезпечення.

         До пільгового стажу зараховується весь період роботи на відповідних посадах або за професіями незалежно від дати їх внесення до Списків за умови підтвердження документами відповідних умов праці за час виконання роботи до 21.08.1992 р. та за результатами проведення атестації робочих місць за умовами праці після 21.08.1992 р.

         Результати атестації (як уперше проведеної, так і чергової) застосовуються для обчислення стажу, що дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, упродовж п’яти років після затвердження її результатів, якщо впродовж цього часу на такому підприємстві не змінювалися докорінно умови і характер праці (виробництво, робота, робоче місце), які дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах. У разі докорінної зміни умов і характеру праці для підтвердження права на пенсію за віком на пільгових умовах має бути проведено позачергову атестацію.

         Такий же порядок застосовується в разі припинення діяльності підприємства, установи, організації з визначенням правонаступника. За умови підтвердження цього права за результатами атестації, вперше проведеної до 21.08.1997 р. (упродовж п’яти років після набрання чинності Порядку проведення атестації робочих місць за умовами праці (далі — Порядок № 442), до стажу, що дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, зараховується весь період роботи на такому підприємстві у виробництвах, передбачених Списками, тобто період роботи із шкідливими умовами праці до дати видання наказу на підприємстві про результати проведення атестації та період роботи впродовж наступних п’яти років за умови, що впродовж цього часу на підприємстві не змінювалися докорінно умови і характер праці (виробництво, робота, робоче місце).

         Якщо атестація була вперше проведена після 21.08.1997 р., у разі підтвердження права на пенсію за віком на пільгових умовах до пільгового стажу зараховується весь період роботи до 21.08.1992 р., п’ятирічний період роботи на такому підприємстві, що передує даті видання наказу про її результати, і період роботи впродовж наступних п’яти років за умови, що впродовж цього часу на підприємстві, якщо за її результатами буде підтверджено право на пільгову пенсію, не змінювалися докорінно умови і характер праці (виробництво, робота, робоче місце).

         Якщо атестація з 21.08.1992 р. не проводилась чи за результатами атестації, вперше проведеної після 21.08.1992 р., право не підтвердилось, до пільгового стажу зараховується лише період роботи із шкідливими умовами праці на такому підприємстві, в установі чи організації до 21.08.1992 р. включно, тобто до набрання чинності Порядку № 442. У такому ж порядку зараховується пільговий стаж, якщо за результатами атестації, вперше проведеної до 21.08.1992 р., право на пільгове пенсійне забезпечення не підтвердилось.
         У разі непідтвердження права на пенсію за віком на пільгових умовах за результатами чергової атестації, проведеної впродовж п’яти років із дати проведення попередньої атестації, до пільгового стажу зараховується період роботи на такому підприємстві, в установі чи організації до дати видання наказу на підприємстві про результати проведення чергової атестації, якою відповідне право не підтверджено.

         Уточнююча довідка.

         У зв’язку з тим, що, зазвичай, у трудовій книжці відсутні відомості про зайнятість особи в шкідливих умовах протягом повного робочого дня, не зазначається характер виконуваної роботи, розділ, підрозділ, пункт, найменування Списків або їх номери, куди включається цей період роботи, підприємство надає уточнюючу довідку (пункт 20 Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній).

         У довідці має бути зазначено: періоди роботи, що зараховуються до спеціального стажу; професія або посада; характер виконуваної роботи; розділ, підрозділ, пункт, найменування Списків або їх номери, куди включається цей період роботи; первинні документи за час виконання роботи, на підставі яких видано зазначену довідку. При цьому довідка про пільговий характер роботи має містити посилання на Список, який був чинним у період роботи особи.

Тобто період, який підлягає зарахуванню до пільгового стажу роботи, визначає підприємство шляхом надання уточнюючої довідки. Окрім того, надається копія наказу про результати атестації робочого місця.

Якщо підприємство ліквідоване і немає його правонаступника, пільговий стаж підтверджують відповідні комісії, що діють у кожній області при головному управлінні Пенсійного фонду України. Якщо підприємства, установи, організації або їх правонаступники розміщуються на тимчасово окупованій території України, спеціальний трудовий стаж може підтверджуватися за даними, наявними в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування.

 

Галина Гумницька

Заступник начальника

ТО УПФУ Тернопільської області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних