Білецька сільська територіальна громада
Тернопільська область, Тернопільський район

Фінансування для школи: історії вчителів, батьків та людей, які допомагають школам і створюють ресурси для фінансування освітніх проєктів.

Дата: 05.12.2023 12:47
Кількість переглядів: 83

Фото без опису

За матеріалами статті на сайті EdPro.

Де школам взяти кошти на сучасне навчальне обладнання? Це запитання найчастіше доводиться чути під час розмови з вчителями на виставках чи подіях. У цій підбірці #EdProрекомендує поділимося реальними історіями вчителів, батьків та людей, які допомагають школам і створюють ресурси для фінансування освітніх проєктів.

 

Меценатство

Нашуміла цьогоріч історія про біотехнологічний ліцей "Радовель" та мецената Михайла Весельського показала, що в Україні є люди, які готові вкладати власні кошти в освіту. На більшості провідних каналів телебачення говорили, як фактично по-новому збудував і обладнав державну школу в селі Радовель цей меценат. До слова, інтерактивні панелі там у кожному класі.

Ми не знаємо контактів благодійників, але так і хочеться сказати: якщо меценат не йде до школи, то школа має йти до мецената. Принаймні, варто тримати контакт з відомими людьми, які закінчили вашу школу, і залучати їх до шкільних заходів, проєктів.

Знайшли на сайті Янівської школи таку пропозицію для потенційних партнерів-спонсорів.

Фото без опису

Залежно від потреб школи можна оформити схожим чином будь-який проєкт. Звичайно, що меценати не ходять по шкільних сайтах з думкою, який же проєкт чи заклад мені профінансувати? У цьому плані, як кажуть більшість вчителів та експертів, багато залежить від ініціативності директора. Матеріал "Фінансування школи. Топ-5 порад від директорки" про те, як керівникам шкіл варто шукати підтримки у реалізації шкільних проєктів та рухатися в цьому напрямку. Для натхнення можна прослухати пісню Тартака про спонсора і мецената.

 

Ініціативні батьки та громадські проєкти

Зовсім свіжа історія від мами школяра Новояворівського НВК "ЗОШ ІІ СТ. - ЛІЦЕЙ" Оксани Гриневич. Вона ініціювала створення Громадського проєкту Цікаве навчання з EdPro та MozaBook у Новояворівському НВК "ЗОШ І-ІІ СТ. - ЛІЦЕЙ".

Фото без опису

"Бачила, що цей прилад закупили у декілька шкіл Львова і зацікавилась – переглянула інформацію про Mozaik і мені самій захотілось вчитись за таким цікавим матеріалом. Оскільки проживаю у Новояворівську і там моя дитина навчається у школі, звичайно для мене важливо, щоб наші діти теж мали змогу на таку освіту. Чекати, поки таку річ надасть держава чи міністерство освіти ... було б дуже довго і я вирішила пришвидшити той процес. А варіант Громадського проєкту мені підказали у міській раді," – розповіла Оксана Гриневич.

За її словами, вчителям ідея сподобалась, але активно вони долучились на етапі збору підписів, коли побачили що проєкт суттєво відстає у кількості голосів. "Найскладніше було заохотити людей голосувати за проєкт через необхідність надавати персональні дані," – підсумовує Оксана.

 

Краудфандингова платформа GoFundEd

На платформі http://gofunded.org/ вчителі з різних куточків України подають на фінансування проєкти, які покращують навчальний досвід учнів. Платформа працює за таким принципом:

  • вчитель подає свій проєкт на платформу;
  • доброчинець фондує гроші проєкту, який йому сподобався;
  • доброчинець отримує подяку від вчителя та звіт про реалізацію проєкту, якщо проєкт успішно зібрав необхідну суму.

За два роки роботи платформи профінансували 41 проєкт, лише 5 з поданих не назбирали необхідної суми. Більшість проєктів надійшли від вчителів - 50, також учні створили 5 проєктів, а Громадські організації - 4.

Фото без опису

Учителі чи учні можуть подати заявку проєкту, проконсультуватися стосовно покращення своєї ідеї безпосередньо в команди GoFundEd, а на етапах підготовки до запуску на платформу авторам проєктів мають надати ментора.

Для прикладу, екологічний проєкт «Компола», який ініціювали двоє учнів з київської школи, підтримує Міністерство екології та займається поширенням проєкту у 200 українських школах.

 

Участь у конкурсах

За комерційною пропозицією щодо інтерактивної панелі до нас звернулися зі школи №1 села Городківки Вінницької області, щоб взяти участь у конкурсі. У найбільшому у Вінницькій області селі є дві школи з понад 300 учнів у кожній.

Вчителька біології Світлана Петрунчак розповіла, що інтерактивна панель потрібна для проєкту «Створення відеобібліотеки в СЗШ І-ІІІ ст. №1 с. Городківка для поширення і пропаганди екологічного способу життя в Крижопільському районі».

"Ми вже подали документацію на конкурс від обласного фонду охорони навколишнього природного середовища, і нас прийняли, а відбір кандидатів буде у січні. Такими проєктами в нашому районі займається ресурсний центр головний спеціаліст відділу економічного аналізу, прогнозування та інвестиційної політики управління регіонального розвитку Крижопільської районної державної адміністрації – Чепурко Олена Василівна," – зазначила вчителька з Городківської школи.

 

Обов'язковою умовою для участі в більшості конкурсів є співфінансування.

"Нашу школу, яка є опорною, підтримують місцевий та районний бюджет. І ми часто беремо участь в екологічних проєктах. Ми брали участь у проєкті від Фонду Кличка "Zero Waste School", де зареєструвалися 1680 шкіл. Участь взяло 50 шкіл, і тільки 25 за активну роботу нагородили пресом для сміття і нашу школу в тому числі. Ми брали участь в екологічному конкурсі від Міністерства екології та Міністерства освіти «Компола» і виграли компостер," – поділилася досвідом Світлана Петрунчак.

 

За словами вчительки, селищна рада не тільки підтримує проєкти школи, а й організовує навчання. Вчителі та учні проходили тренінг з проєктного менеджменту – навчались складати проєкти для школи та залучати на них кошти.

"Ми з'ясували, що на екологічний напрямок в бюджеті району є кошти. І вони не можуть бути витрачені на інші статті. Відповідно, ми зробили екопроєкт, зробили запит на фінансування в район, часто інформуємо про це у місцевій газеті, щоб більше людей знали, що ми робимо і як реалізуємо кошти. Також дописуємо на сторінці в Фейсбуці. Ми співпрацюємо з ресурсним центром, він нам повідомляє про нові цікаві проєкти, про те, що можна в школі нового зробити," – розповіла Світлана Петрунчак.

 

Сподіваємося, цей матеріал надихне освітян, керівників шкіл та місцевих меценатів, бізнесменів на свій вклад у підтримку цікавих освітніх проєктів.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних