A A A K K K
для людей із порушенням зору
Білецька сільська територіальна громада
Тернопільська область, Тернопільський район

ІНФОРМУВАННЯ НАСЕЛЕННЯ ЩОДО НЕОБХІДНОСТІ ВАКЦИНАЦІЇ ПРОТИ COVID-19

Дата: 16.08.2021 16:56
Кількість переглядів: 1872

 

     13 серпня 2021 року в Білецькій сільській раді відбулося позачергове засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.
   Так, директор Комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Білецької сільської ради Ольга Хіночек проінформувала присутніх про ситуацію в Тернопільській області та Білецькій територіальній громаді із поширенням інфекційного захворювання COVID-19.
    Майже 171 125 тис. щеплень від COVID-19 зробили по Тернопільській області на  16.08.2021 за час вакцинальної кампанії (джерело: https://index.minfin.com.ua/ua/reference/coronavirus/vaccination/ukraine/ternopolskaya/2021-08/).
  До слова, щеплення  проводиться  в пункті вакцинації амбулаторії ЗПСМ, с.Біла, вул.Крушельницької 49А, з 9:00 до 17:00.
   На думку медичних експертів в Україні в кінці серпня-на початку осені загрожує новий спалах захворювання на COVID-19, викликаний більш агресивним штамом Delta. Запобігти цьому можна завдяки вакцинації, адже якщо 90–95% людей матимуть імунітет проти інфекційного захворювання, воно не пошириться територією країни.
   Наразі не існує специфічного лікування проти коронавірусної хвороби COVID-19. Тому для того, щоб зберегти своє здоров’я, потрібно мінімізувати ризик або навіть унеможливити ймовірність інфікування. Це стає можливим саме завдяки проведенню масової імунізації населення.
Що таке COVID-19?
   COVID-19 — гостра респіраторна хвороба, спричинена коронавірусом SARS-CoV-2. Передача вірусу здійснюється повітряно-краплинним шляхом. Схильні до захворювання всі категорії населення, проте найважчий перебіг відмічається у людей похилого віку та осіб, з наявними супутніми захворюваннями.
   Для профілактики інфікування варто дотримуватись простих правил: носіть захисні маски правильно (вони повинні щільно закривати ніс та рот), мийте руки з милом не менше ніж 20 секунд, за відсутності можливості помити руки — використовуйте спиртовмісні антисептики, не торкайтесь обличчя брудними руками та тримайте дистанцію в людних місцях.
Для чого потрібні вакцини та як вони працюють?
   Вакцина — це препарат, що виготовлюється на основі ослаблених чи вбитих збудників хвороб, продуктів їхньої життєдіяльності або їхніх синтетичних аналогів. Нині застосовуються комп’ютерні методи для розробки вакцин на основі даних (банків даних) геномних послідовностей багатьох бактерій, збудників паразитарних інфекцій та вірусів.
   Уведення вакцини імітує хворобу, що надає змогу організму ідентифікувати збудник та «навчитись» боротись із цим збудником, виробивши специфічні антитіла. Така методика дозволяє організму підготуватись до можливої зустрічі зі «справжнім» збудником та забезпечити більш легкий перебіг інфекції, у разі якщо вона виникне.
Чи безпечна вакцина?
   Жодна вакцина не може бути застосована без проходження всіх фаз клінічних випробувань та затвердження її компетентними органами. Результати досліджень доводять ефективність вакцини проти гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2. Існує лише невелика ймовірність несприятливих реакцій після імунізації, оскільки сприйнятливість організму до окремих речових суворо індивідуальна.
   Проте не варто через це уникати вакцинації, адже саме вакцина є дієвим способом профілактики інфекційних захворювань. Завдяки масштабним кампаніям з вакцинації вдалося мінімізувати ризик захворювання на такі інфекції, як кір, краснуха, дифтерія, та ліквідувати таке захворювання, як натуральна віспа.
Як виготовляють вакцини проти коронавірусу?
   Деякі вакцини від Covid-19 виготовлені за допомогою нових методів Pfizer-BioNTech та Moderna — це так звані РНК (мРНК)-вакцини, які використовують частину генетичного коду вірусу.
   Замість того, щоб вводити в організм слабкий або неактивний антиген, вони вчать клітини організму виробляти «протеїн шипів коронавірусу». Це спонукає імунну систему утворювати антитіла для боротьби з вірусом.
   Вакцина Oxford-AstraZeneca інша. Вчені модифікували версію звичайного респіраторного вірусу, яким заражаються шимпанзе, та додали частину генетичного коду коронавірусу.
   Це так звана вірусно-векторна вакцина. Усі три вакцини схвалені для використання у Великій Британії та США.
   Поступово набирає обертів кампанія з імунізації в багатьох Європейських країнах. Зокрема Австрія, Польща, Угорщина, Чехія, Іспанія, Данія, Фінляндія, Норвегія і Швеція отримали перші поставки вакцини ще в грудні 2020 року.
   Наразі для вакцинації в Україні планують використовувати чотири вакцини знаних у світі розробників і виробників:
Pfizer-BioNTech
Вакцину розробила німецька біотехнологічна компанія BioNTech спільно з американським фармакологічним концерном Pfizer. Дозволена для повного використання у Швейцарії, Королівстві Бахрейн, Саудівській Аравії. Екстрене використання, дозволене ВООЗ, діє в США, Великій Британії, Європейському Союзі, Швейцарії, Аргентині, Австралії, Канаді, Чилі, Мексиці, Об’єднаних Арабських Еміратах та у багатьох інших країнах. 
AstraZeneca
  Вакцина розроблена Оксфордським університетом та британсько-шведською компанією AstraZeneca. Дозволена для екстреного використання в Європейському Союзі, Бразилії, Аргентині, Великій Британії, Мексиці та інших країнах. 
Moderna
   Україна отримала 2 000 040 доз мРНК-вакцини Moderna проти COVID-19 від Уряду США через глобальну ініціативу COVAX. Її в аеропорт “Бориспіль” доставив Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ).
   Вакцина з цієї поставки призначена для щеплення організованих колективів та професійних груп із попередніх етапів вакцинації.
   Розроблена американською компанією Moderna, ця мРНК-вакцина схвалена ВООЗ для екстреного застосування. Необхідні дві дози вакцини з інтервалом у 28 днів. 
   Зберігання й логістику мРНК-вакцин, отриманих в межах COVAX, в Україні забезпечує Агентство США з міжнародного розвитку USAID. 
   Міжнародна ініціатива COVAX має на меті забезпечити рівний доступ до вакцини всіх країн.  Раніше в межах COVAX Україна отримала 1 064 700 доз вакцини Pfizer-BioNTech та 1 072 800 доз вакцини AstraZeneca.
CoronaVac
   01.06.2021 Всесвітня організація охорони здоров’я включила до переліку ВООЗ для застосування у надзвичайних ситуаціях вакцину Коронавак – це вакцина для профілактики COVID-19, виробництва Синовак Лайф Саєнсіз Ко., Лтд., Китай ( вирощена з використанням клітин VERO, інактивована).
   Рекомендації для використання під час надзвичайної ситуації у галузі охорони здоров’я надані за результатами врахування сприятливого співвідношення користь-ризик. Зважаючи на це, країни, організації, що надають фінансування, закупівельні організації та громадськість отримали гарантію того, що вона відповідає міжнародним стандартам якості та є безпечною.
   Дозвіл ВООЗ на екстрене використання – це процедура оцінки неліцензованих вакцин під час надзвичайних ситуацій в галузі охорони здоров’я. Його кінцева мета – прискорити доступ до цих продуктів людям, які їх потребують. Проходження даної процедури є необхідною умовою для постачання вакцин в межах програми COVAX.
    Нагадаємо, що вакцина CoronaVac – одна з вакцин, рекомендованих Державним експертним центром під зобов’язання для екстреного застосування. Реєстраційне посвідчення №UA/18630/01/01, Наказ МОЗ України від 09.03.2021 №419.
Чому варто вакцинуватися?
   Світовий досвід з вакцинації наразі доводить свою ефективність, де значно знижується рівень захворюваності та смертності.
   З метою зменшення рівню розповсюдження вірусу імунітет повинен бути у 65-70% населення, що забезпечить мінімізацію ризику передачі вірусу. Саме такий показник дозволить повернутись до звичного ритму життя без карантинних обмежень.
   Ризик поширення цієї інфекції дуже високий серед організованих колективів, що робить їх пріоритетною групою населення для проведення вакцинації. У такий спосіб вакцинація особового складу допоможе унеможливити поширення вірусу.
   Будь-яка участь у міжнародних навчаннях, робочих поїздках за кордон потребує максимальної підготовки, зокрема і підготовки імунітету до можливих інфекцій.
Та головне пам’ятати, що запобігти хворобі простіше, ніж її лікувати.

Фото без опису
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних